Het Hoopvolle Buikje
Het Hoopvolle Buikje

Begeleiding en advies bij vruchtbaarheidsproblematiek

Moeilijk zwanger worden

Moeilijk zwanger worden

Jullie zijn op deze pagina terechtgekomen omdat jullie moeilijkheden hebben om zwanger te worden. Jullie staan hierin niet alleen want voor 1 op 6 koppels gaat zwanger worden namelijk niet vanzelf.

Als je na ongeveer 1 jaar regelmatig sexueel contact nog niet zwanger bent, spreekt men van verminderde vruchtbaarheid of moeilijk zwanger worden.

Soms is er een medische hulp nodig zoals inseminatie, IVF, ICSI... Op mijn blog over 'de impact van fertiliteitsbehandelingen' kan je meer lezen over dit onderwerp.

Herkennen jullie dit en staan jullie voor moeilijke keuzes? Zitten jullie al in een behandeltraject en ervaren jullie allerlei moeilijkheden of ongemakken? Bij Het Hoopvolle Buikje kunnen jullie terecht om er over te praten, want fertiliteitsbehandelingen hebben immers een grote impact op jullie leven. We staan klaar om jullie te begeleiden en waar nodig te adviseren.

Kans op zwangerschap vergroten

Kans op zwangerschap vergroten

Of jullie nu al lang aan het proberen zijn om zwanger te worden. Of hebben jullie nog maar net beslist dat jullie graag zwanger willen worden.

Bij Het Hoopvolle Buikje kunnen jullie steeds terecht voor informatie over hoe jullie je zwangerschapskansen kunnen optimaliseren. Bijvoorbeeld door de opvolging van de menstruatiecyclus, maar ook vragen rond de sexualiteit gaan we niet uit de weg.

Elke situatie is anders, we proberen dan ook begeleiding en advies te geven op maat. Samen kijken we waar jullie nood aan hebben.

Zwangerschap en verlies

Zwangerschapsverlies

Jammer genoeg wordt de ernst van zwangerschapsverlies dikwijls over het hoofd gezien. Het wordt vaak niet gezien als een echt verlies. Zoals trouwens ook een kinderwens die niet in vervulling gaat. Je moet er maar snel over heen zijn. Niets is minder waar.

Uiteraard voelt niet iedereen hetzelfde bij een zwangerschapsverlies, maar dit heeft niets te maken met de duur van de zwangerschap. Wel heeft dit te maken met wat jullie allemaal al in jullie rugzak hebben zitten. Wat jullie dus allemaal al in het leven hebben meegemaakt. Maar dit is uiteraard niet het enige. Belangrijk is, om zwangerschapsverlies mogen jullie echt wel rouwen. Ieder op zijn eigen manier.

Hebben jullie het moeilijk met jullie zwangerschapsverlies? Bij Het Hoopvolle Buikje kunnen jullie terecht voor een luisterend oor en een ondersteunend gesprek. We doen ons uiterste best om jullie ook bij dit gevoelige onderwerp te begeleiden en waar nodig te adviseren.

Op mijn blog over 'rouw en verlies' kan je meer lezen rond het project dat we hebben uitgewerkt waar we mee aan de slag kunnen gaan in onze praktijk.

preconceptiezorg

Preconceptiezorg

Leuk dat jullie een bezoekje brengen bij Het Hoopvolle Buikje. Hoogstwaarschijnlijk wil jullie bezoekje zeggen dat jullie een grote zwangerschapswens hebben.

Uiteraard willen jullie deze zwangerschap zo gezond mogelijk laten verlopen en hopen jullie op een gezonde baby. De zorg voor jullie baby begint echter al voor de zwangerschap, dus zonder dat er al een zwangerschap in beeld is. Deze zorg noemt men preconceptiezorg.

Preconceptiezorg is het antwoord op al jullie vragen over wat jullie als koppel samen kunnen doen om een zwangerschapstraject zo optimaal mogelijk van start te laten gaan.

Tijdens een preconceptiegesprek bekijken we jullie leefstijl, voeding, leef-en werkomgeving. Ook overlopen we samen jullie medische voorgeschiedenis. Jawel, ook die van de man. Toekomstige papa, je bent belangrijker dan je denkt. Het gaat dus om meer dan roken en alcohol. In het geval dat jullie op het einde van het gesprek bepaalde zaken aan jullie levenswijze willen veranderen, help ik jullie graag op weg. Jullie gaan dan ook naar huis met een schriftelijk verslag met duidelijke adviezen.

Waarom is preconceptiezorg zo belangrijk?

Indien je zwanger bent, weet je dit meestal pas als je overtijd bent. Dit is ten vroegste na een 5-tal weken zwangerschap.

Geslachtscellen worden gerijpt en geprogrammeerd 3 tot 4 maanden voor de conceptie. Dus een hele tijd voor de zwangerschap. Goede geslachtscellen zorgen voor een gezond vruchtje. Daarnaast komt ook nog eens dat de eerste 8 weken van de zwangerschap cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de organen en het zenuwstelsel.

Als je dus na 5 weken zwangerschap pas ontdekt dat je zwanger bent, is er al veel gebeurd.

Quotes

Reacties van mijn lieve klanten