De impact van fertiliteitsbehandelingen

Fertiliteitsbehandelingen en de impact op je lichaam en je relatie

Fertiliteitsbehandelingen, niet zomaar een pilletje of een spuitje!!

Fertiliteitsbehandelingen kunnen een impact hebben op je lichaam, je sociale leven, maar ook op je relatie, je werk en je seksleven.

Waarop ze het meeste impact hebben is afhankelijk van persoon tot persoon, van koppel tot koppel, want ieders situatie is uniek. Er is dan ook geen pasklare oplossing.

Wist je dat langdurige fertiliteitsbehandelingen even zwaar en stresserend kunnen zijn als een behandeling voor kanker?  Vaak besef je pas na deze behandelingen wat deze met je hebben gedaan.

Vandaag sta ik graag even stil bij de impact op je lichaam.

Je kinderwens is groot, je hebt er alles voor over. Maar dat neemt niet weg dat het dikwijls moeilijk is. De medicatie kan je hele hormoonhuishouding beïnvloeden. Je kan je opgeblazen, misselijk voelen of buikpijn hebben. Sommigen hebben last van hoofdpijn, anderen hebben dan weer pijnlijke borsten. Het is allemaal heel verwarrend, want veel van deze signalen komen overeen met de verschijnselen van een beginnende zwangerschap. Daarnaast heb je ook nog de bloedonderzoeken, echo’s, de prikken… en het getal op de weegschaal dat kan stijgen. Je lichaam moet dus heel wat doorstaan en soms vertrouw je je eigen lichaam niet meer.

Herken je dit? Ik kan je gerust stellen, je bent zeker niet de enige.

Je lichaam kan dus ‘moe’ worden,  meer dan gewoon ‘moe’. Best kan je je lichaam na elke periode van behandeling de nodige rust gunnen. Dit betekent dat je een pauze kan inlassen tussen twee behandelingen. Ik kan me voorstellen dat hier je haren overeind van gaan staan, want een pauze betekent ook dat je nog wat langer zal moeten wachten voor je zwanger bent. Dat is zeer begrijpelijk, maar met een gezond en uitgerust lichaam heb je meer kans dat het de volgende keer wel lukt.

“Hoe draag je zorg voor je lichaam en hoe geef je je lichaam de beste rust?”

Wat voor mij rust betekent, betekent voor iemand anders stress. M.a.w. de ene gaat graag naar de sauna, terwijl de andere liever gaat wandelen in het bos. Dus, wat betekent rust voor jou? Waar kan jij echt van genieten? Of waar kunnen jullie als koppel samen van genieten?  Dit hoeven geen grootse dingen te zijn. Soms kan een zalig kopje thee op de bank al wonderen doen.

Heb je een vraag over deze blog of wil je gewoon even iets kwijt? Neem gerust contact met me op of plaats een reactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *